Η ζωή με βηματοδότη: Συχνές ερωτήσεις

Λύνουμε τις απορίες σχετικά με τη συσκευή που κρατάει σε ρυθμό την καρδιά μας

Τι είναι ο Βηματοδότης;

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία και χρησιμοποιείται, όταν το αυτόχθον ρεύμα της καρδιάς πάσχει είτε από παθήσεις εκ γενετής (συγγενής πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός) είτε εκφυλιστικές, όπου είναι και το σύνηθες, με την πρόοδο της ηλικίας.

Πότε χρειάζεται ο Βηματοδότης;

Ο ιατρός σας, μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση βηματοδότη ώστε να κάνει την καρδιά σας να πάλλεται φυσιολογικά, σε περίπτωση που:
• οι καρδιακοί παλμοί είναι πολύ χαμηλοί (κάτω από 40 σφύξεις/λεπτό) ή παρουσιάζονται απότομες καρδιακές παύσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζάλη ή αδυναμία στην καλύτερη περίπτωση και συγκοπτικά επεισόδια στη χειρότερη περίπτωση που μπορεί να αποβούν μοιραία για τον ασθενή αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα.
• οι καρδιακές σφύξεις είναι μερικές φορές φυσιολογικές και μερικές φορές πολύ γρήγορες ή πολύ αργές. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αξιολογηθεί από τον καρδιολόγο διότι μπορεί να συνυπάρχει, εκτός από την εκφύλιση του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς και κολπική μαρμαρυγή, οπότε λαμβάνεται υπόψιν ότι ο ασθενής πρέπει να λάβει και αντιαρρυθμικά φάρμακα ή να του προταθεί η επιλογή της κατάλυσης της αρρυθμίας (ablation).

Πως λειτουργεί ο Βηματοδότης;

Ο βηματοδότης αντικαθιστά την ελαττωματική λειτουργία του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς που είναι ο φλεβόκομβος. Στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά ώστε να πάλλεται φυσιολογικά. Ένα, δύο η και τρία ηλεκτρόδια (ανάλογα με το υπόβαθρο της πάθησης της καρδιάς) τοποθετούνται στο εσωτερικό της, σε συγκεκριμένα σημεία σε επαφή με το μυϊκό της τοίχωμα.

Ο βηματοδότης αποτελείται από δύο μέρη: τη γεννήτρια που περιέχει την μπαταρία και τα ηλεκτρικά κυκλώματα του βηματοδότη και τα καλώδια-ηλεκτρόδια του βηματοδότη (leads).

Πώς τοποθετείται ο βηματοδότης;

Η εμφύτευση του βηματοδότη απαιτεί συνθήκες χειρουργείου και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η εμφύτευση βηματοδότη εκτελείται σε ειδική αίθουσα που πρέπει να διαθέτει ακτινολογικό εξοπλισμό και ειδικές οθόνες (αιμοδυναμικό). Η εμφύτευση βηματοδότη μπορεί να διαρκέσει από 45 ως 60 λεπτά της ώρας.

Κάθε πότε πρέπει να ρυθμίζεται;

Η διάρκεια ζωής του βηματοδότη είναι περίπου 8-14 χρόνια. Απαιτείται συστηματικός έλεγχος της λειτουργίας του σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Όταν ο έλεγχος αποκαλύψει ότι η μπαταρία έχει τελειώσει ο βηματοδότης πρέπει να αντικαθίσταται.

Υπάρχουν συσκευές που επηρεάζουν τη λειτουργία του Βηματοδότη;

Οι σύγχρονες συσκευές βηματοδότησης είναι πιο ανθεκτικές στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ειδικές οδηγίες κατά περίπτωση (αποστάσεις από συγκεκριμένες ηλεκτρικές συσκευές, μαγνητική τομογραφία κλπ.)

Τι είναι οι Βηματοδότες νέας γενιάς;

Πρόκειται για μικροκάψουλες που ενσωματώνουν τη μπαταρία και τους μικροεπεξεργαστές που τοποθετούνται στο εσωτερικό της καρδιάς, μέσα από καθετήρα από φλέβα του ποδιού, ο οποίος μετά το τέλος της επέμβασης αποσύρεται χωρίς να αφήνει κανένα σημάδι.

Οι νέοι βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια (leadless) απευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό ασθενών που έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτήν τη θεραπεία.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους κυμαίνεται από 8 με 13 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό του χρόνου βηματοδότησης, ενώ είναι συμβατός με διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Τέλος έχουν τη δυνατότητα τηλεμετρικού ελέγχου (από απόσταση) μέσω διαδικτύου.

Δημοσίευση THETOC 29/04/2024